Víz, víz, tiszta víz

2018. március 22-én (pénteken) ünnepeltük a   Víz Világnapját .

Bátran kijelenthetjük, hogy ez már csaknem hagyomány nálunk, hisz 2017-ben a mostani 11. osztály diákjai  “Vizes kísérletek” c. bemutatóval kápráztatta el a nagyérdeműt. 

Az ünnepség tavaly sem maradt el. Elhagytuk az iskola berkeit, s a Kőbányai víztározó vízellátó létesítményében  ünnepeltünk. Lenyűgöző látványt nyújtó, inkább katedrálist idéző  létesítmény  hatalmas élményt nyújtott számunkra, melyet az őt körülölelő ősfákkal teli arborétum tett teljessé.

Az idei ún. “Vizes játszóház”  a 11. osztály projektjének záróakkordja volt.  A víz, mint téma mind a fizika, mind a földrajz tanórákon előtérbe került. A sorhoz teljes mellszélességgel csatlakozott az informatika is. Mit tudott hozzátenni?  Kiszolgálta a produktumok létrehozását, segítette az információszerzést és ~tárolást, s nem utolsó sorban alapokat nyújtott az algoritmikus problémamegoldás számára.

A víz témakör alapos körben járása és az anyagok összegyűjtése után látványos plakát tervezésbe és készítésbe fogtak a csapatok. Munkájukat a Canva alkalmazás segítette.  Fantasztikus produktumaikat a “Vizes játszóház”-nak otthont adó 112-es terem falai és függönyei viselték büszkén. Amennyiben a látogató szeretné őket megtekinteni, megtekintheti az alábbi linken.

Nagy izgalommal készült mindenki a pénteki “megmérettetésre”.

Csütörtökön berendeztük a termet.  Minden stand megkapta a megfelelő kísérleti eszközt, megépültek a Köningsbergi hidak, a tenger installációja és a vízimalom  is a helyére került.

 

A plakátok hívogatóan pompázva, a robotok büszkén,  a projekt résztvevői pedig izgatottan várva álltak készen e nem mindennapi eseménynre.

Előre eltervezett sorrendben érkeztek az iskola lakói, hogy élményekben gazdag tanulási folyamatnak lehessenek tanúi.  Mindenki eljött, kicsik és nagyok egyaránt érdeklődve fogadták az előkészített kísérletek bemutatóit, s természetesen saját maguk is kipróbálhatták miként viselkedik a víz és a többi tárgy, vagy anyag a természetben.

Volt szivárványhíd, kitört a vulkán, keveredtek a színek, repkedtek a buborékok, számos “természeti csoda” ütötte fel fejét, de forgásba került a malom kerék is.

Nem hiányozhattak a robotok sem. Vígan poroszkáltak Köningsberg város hídjain, ill. szedték össze a tengerbe szórt szemetet, megmentve ezzel a tenger lakóit a pusztulástól.

A nagyobbak Víz-kvízben mérhették össze tudásukat, miután számos információhoz juttatták őket a projekt résztvevői.

Hatalmas élményben volt része mindenkinek. Reméljük a jövőben is részesei lehetünk e nem hagyományos tanulásnak.

 

Tekintsék meg képes beszámolónkat.

 

 

További képekért látogassanak el az iskola közösségi oldalán tekinthetik meg.

 

A diákok munkái az alábbi linken érhetők el.